17 Ekim 2016 Pazartesi

EYLÜL AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 
KİTABIN ADI
Finzi-Contini’lerin Bahçesi (İl Giardino dei Finzi-Contini)
KİTABIN YAZARI

Giorgio Bassani

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Neyyire Gül Işık
KİTABIN YAYINEVİ
Yapı Kredi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015  (Orijinal ilk baskı 1962)
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
234 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10


Bassani’nin daha önce “Altın Gözlük” novellasını tanıtmıştım.

Bu romanda aynı Altın Gözlük gibi İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Ferrara’da geçiyor. Musevi asıllı bir genç, sinagogta uzaktan gördüğü ve cemaat içine fazla karışmayan Finzi-Contini ailesinin kızı Micol’ü sever. Giderek tanışırlar ve evlerinin bahçesine tenis oynamaya davet edilir. Finzi-Contini’ler kızları Micol’ü ve oğulları Alberto’yu klasik okul eğitimine vermeyip evde ders aldıran farklı ve biraz daha zengin statüde bir ailedir. Ancak seçilmiş ve onaylanmış gençlerin evlerine gelmesine izin verirler.
Kahramanımız Micol’e aşıktır ama Micol’un farklı davranışları karşısında da şaşkındır. Giderek bu ilişkinin kendisine zarar verdiğini anlar.

Romanın sonlarına doğru, romanın anlatıcısı genç, yakınlarda intihar eden Dr. Fadigati’den kısaca bahseder. Bu nedenle anlatıcı gencin “Altın Gözlük” novellasının da anlatıcısı olduğunu keşfediyorsunuz.

Aşk öyküsünün yanı sıra yaklaşan savaş nedeniyle Yahudi toplum üzerindeki baskının resmedildiği fon ile roman giderek savaşın ağırlığını hissettirmeye başlıyor. Öykünün hemen başında Finzi-Contini ailesinin sonraki yaşam öyküsü kısaca özetlense de roman kendisini okutturuyor.

Yakın dönemde okuduğum en iyi romanlardan birisi

(Kitabın senaryosu 1970’de filme çekilmiş. Vittorio De Sica’nın yönetmeliğinde çekilen filmde Dominique Sanda, Fabio Testi, Helmut Berger, Romolo Valli ve Barbara Plavin önemli rolleri paylaşmış. Aşağıdaki bazı kareler filmden)






2 yorum: