26 Aralık 2016 Pazartesi

ARALIK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5


KİTABIN ADI
Kapının Ardında (Dietro La Porta)
KİTABIN YAZARI

Giorgio Bassani

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Yelda Gürlek
KİTABIN YAYINEVİ
Yapı Kredi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
106 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10

 
2016 yılının benim için en önemli edebiyat kazanımı Giorgio Bassani’yi tanımak oldu. Daha önce “Altın Gözlük” ve “Finzi-Continilerin Bahçesi” kitaplarının tanıtımını yaptığım Bassani’nin Yapı Kredi Yayınların çıkan 3. Kitap “Kapının Ardında” yine Ferrara’da bu kez diğer kitaplardan biraz daha önceki bir zamanda 1929-30 yıllarında geçen, kahramanı aynı isimsiz Yahudi delikanlı olan güzel bir novella.

Lisede çekingen bir genç olan ve fazla arkadaşı bulunmayan anlatıcı genç sıra arkadaşı zengin ve çalışkan Carlo Cattolica ile mesafeli bir ilişki içindedir. Ancak o sene sınıfa yeni katılan Luciano Polga, kısa zamanda kahramanımızla arkadaşlığı ilerleterek neredeyse evlerinden çıkmaz hale gelir. Polga’ya karşı genellikle mesafesini korusa da arkadaşlığını bitiremeyen kahramanımız bir süre sonra Cattolica’nın anlatacakları karşısında Polga’yı daha iyi tanıyacaktır.

Bassani, kitaplarında diğer kitaplarıyla ince bağlar kurmayı  seviyor. Bu romanında “Finzi-Contini” sadece isim olarak yer almakla birlikte Dr. Fadigati’nin (Altın Gözlüğün kahramanlarından) kitapta küçük bir rolü var.

Bu yıl aynı zamanda Bassani’nin 100. Doğum yılı. Bu değerli yazarla tanışmak için fevkalede bir sebep.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder