29 Aralık 2016 Perşembe

ARALIK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6

 
KİTABIN ADI
İzmir’in Smyrna’sı – Paleolitik Çağdan Türk Fethine Kadar-
KİTABIN YAZARI

Ersin Doğer

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
İletişim Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016
KİTABIN BASKI SAYISI
3. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
200 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (İki dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10

 
Anadolu tarihine ait araştırmalarda Türk yazarlardan giderek yayınların çoğalması oldukça güzel. Kendi tarihimizi araştırmak önemli olduğu kadar tarihimizi yabancıların bakış açısından okumaktan kurtulmak da o denli güzel.

Kitabın önsözünden, araştırmacı bir grubun İzmir üzerine başlattıkları kapsamlı bir çalışmanın ilk ürünlerinden birisi olduğunu anladığımız kitap, İzmir’in şehir tarihini tarih öncesi çağlardan alıp gelerek Türk fetihlerine kadar anlatıyor. Oldukça iyi bir kitap taramasından yararlanılan kitapta, küçük hacmine karşı çok ayrıntılı anlatımlar var.

Kendi tarihimizi bilmek, geleceğimizi kurmak açısından bize sağlayacağı büyük avantajın ötesinde, Atatürk’ün, ulusumuza armağan ettiği tarih bilincine sahip çıkmamız için okumamız gereken bir kitap.


Ersin Doğer, Pr.D. 1951, İzmir doğumlu arkeolog ve akademisyendir.
1951 yılında Karşıyaka, İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Menemen'de tamamladıktan sonra 1969'da Karşıyaka Lisesi'ni bitirdi. Aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Kürsüsü'nden 1973'te mezun oldu. İzmir Arkeoloji Müzesi'nde iki yıl araştırmacı olarak görev yaptıktan sonra, 1981 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde uzman olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı. 1992'de doçent, 1997'de profesör oldu. Halen Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
2004 yılından beri meslektaşı Yusuf Sezgin ile Aiolis'deki Aigai antik kentinde arkeolojik kazılar yönetmektedir.

Kitapları

·         Antik Çağda Amphoralar (1991)

·         Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi (1998)
·         Antik Çağ'da Bağ ve Şarap (2004)
·         İzmir'in Smyrnası (2006)

Makale ve bildirileri

·         Antik çağda ticari amphora üretimleri,
·         şarap ve zeytinyağı üretim ve ticareti
·         İzmir ve çevresi ile Aiolis bölgesinde yaptığı yüzey araştırmalarına ilişkin makale ve bildirileri bulunmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder